Antichitati chinezesti

Antichitati chinezesti

antichitati chinezestiIn ultima perioada, argintaria chinezeasca de export a devenit din ce in ce mai cautata, inclusiv de catre colectionarii chinezi care pana acum au ignorat astfel de piese deorece considerau ca nu sunt “autentice” din punct de vedere artistic si spiritual. Valoarea acestor antichitati chinezesti este, insa, in crestere pentru ca asa cum deja am mentionat, multe piese sunt facute la comanda pentru europenii care vizitau China in acea perioada, ceea ce le confera un caracter unicat, referindu-ne aici mai ales la bijuterii de argint chinezesti. Este bine de stiut pentru colectionarii contemporani ca argintaria chinezeasca de export a fost oarecum necunoscuta pe piata antichitatilor pana in 1975 cand a fost publicata o carte[1] pe aceasta tema care a popularizat subiectul. In acest sens putem spune ca povestea acestor superbe piese a fost pierduta si regasita pentru ca astazi sa ne putem bucura de frumusetea si simbolistica complexa ce deriva din ele.

Argintaria chinezeasca de export este unul dintre cele mai reusite modele de confluenta culturala dintre Occident si Orientul Indepartat. Este vorba de obiecte din argint manufacturate in ateliere chinezesti cu scopul de a fi exportate in Europa, America si Rusia de la sfarsitul secolului 18 si pana la inceputul secolului 20. Daca in fazele incipiente aceste obiecte erau replici fidele dupa modelele europene, din a doua jumatate a secolului 19 maestrii orfevrieri chinezi incep sa introduca elemente orientale in piesele de export. Apar astfel piese din argint comune caselor europene (tavi, fructiere, halbe), dar si bijuterii de argint decorate cu motive fitomorfe, figuri mitologice si peisaje chinezesti. Asadar aceste obiecte pastreaza formele occidentale peste care se juxtapun elaborate simbolistici orientale devenind astfel exponentele unui imaginar sincretic.

 In momentul in care a devenit financiar viabil pentru europeni sa importe argintarie din China, exporturile de argintarie chinezeasca au crescut. Acest fenomen a fost cauzat de situatia economico-politica dezastruoasa a Imperiului Chinez care intre 1839 si 1949 (perioada cunoscuta in istoria Chinei drept Secolul Umilintei) a fost extrem de afectat de interventionismul puterilor europene. Din acest punct de vedere argintaria chinezeasca de export are o puternica incarcatura istorica avand in vedere contextul din care provin obiectele.