Egyptian Revival - Antichitati egiptene

Egyptian Revival - Antichitati egiptene

antichitati egipteneEgyptian Revival reprezinta un succes nesperat al faraonilor in demersurile lor pentru atingerea nemuririi. Avand in vedere complexul cult dedicat vietii de apoi in Egiptul Antic, practicile de mumificare si colosalele morminte-piramide, faptul ca amintirea vechilor egipteni este inca vie prin manifestarile artistice modeme este o reusita spirituala pe care vechii egipteni nu au anticipat-o.
Se spune ca faraonii credeau ca atata vreme cat numele lor este rostit sau amintit, sufletul lor va dainui. Acesta este si motivul pentru care marile monumente egiptene sunt pline cu inscriptiile numelor celor care le-au ctitorit.
Printr-o comparatie metaforica, curentul Egyptian Revival este inscriptia care tine in viata o civilizatie disparuta.

Curentul Egyptian Revival cunoaste un al doilea val de popularitate la inceputul sec. XX, culminand cu descoperirea mormantului lui Tutankamon, in 1922, de catre celebrul arheolog si egiptolog britanic Edward Carter. Aceasta, dar si alte descoperiri din regiune, au inspirat o noua serie de artisti si arhitecti.

Daca pana atunci egiptenii se remarcau prin arhitectura, mai tarziu apar si antichitati egiptene rare precum piese de mobilier, corpuri de iluminat, decoratiuni, accesorii si bijuterii Egyptian Revival ce Incorporeaza elemente simbolice precum Sfinxul, scarabeul, discul solar, papirusul, ochiul lui Horus, Ankh (crucea egipteana), hierloglife, piramide, reprezentari ale faraonilor si ale zeitatilor etc. Aceste obiecte se remarca prin combinatia inedita dintre formele clasice europene si elementele unei culturi stravechi, demult apuse, ceea ce le confera o interesanta valenta exotica atat de apreciata de occidentalii vremii. (Citeste mai departe)