Arta chinezeasca, civilizatie si spiritualitate

Arta chinezeasca, civilizatie si spiritualitate

arta chinezeascaChina reprezinta din punct de vedere cultural un arhipelag a carui cartografiere presupune multa rabdare si, poate cel mai important, capacitatea de a renunta la idei preconcepute. In China se vorbesc in prezent peste 200 de dialecte sinice si exista 55 de minoritati recunoscute oficial ce totalizeaza peste 115 milioane de indivizi. China este sinonima cu produse de serie ieftine si de slaba calitate. Desi in ultima perioada lucrurile au inceput sa se schimbe inspre bine si vedem din ce in ce mai multe gadget-uri si obiecte high-tech “Made in China “, preconceptiile negative inca ne conditioneaza si ne orbesc in a intelege greseala pe care o facem. Si anume ca ne raportam la cea mai longeviva cultura care exista pe glob ca la o sursa de bunuri. Si mai facem o greseala atunci cand ne gandim la China ca fiind o tara, pentru ca in primul rand China este o civilizatie, iar ideea de statalitate este prea limitata pentru a incapsula peste 3500 de ani de istorie scrisa.

Faptul ca negustorii arabi de pe Drumul Matasii au promovat in Vest marfuri si obiecte de arta chinezeasca (in special matase si portelanuri de calitate superioara) ca provenind din Regatul (lui) Qin a generat o confuzie istorica oficializata in timp. In limba engleza s-a manifestat un fenomen lingvistic binecunoscut noua celor care ne incaltam cu adidasi si xeroxam documente si anume termenul generic pentru obiectele de portelan a devenit china/chinaware.

Pasiunea chinezilor antediluvieni pentru modelare s-a desavarsit odata cu inventarea portelanului, un proces lent ce s-a definitivat in urma cu aproximativ 2000 de ani. Devine astfel clar ca din punct de vedere artistic arealul sinic a fost extrem de precoce. Faptul ca in acest spatiu s-a dezvoltat si cel mai vechi sistem de scriere inca aflat in uz a permis civilizatiei chineze sa-si perpetueze eficient nu doar memoria istorica dar si cea mitologica, astfel incat artizanii din diverse perioade au avut acces direct la o variatate de subiecte pentru operele lor, ceea ce a contribuit la cristalizarea unui simt imagologic unic printre popoarele de astazi.

Diversitatea etnica in combinatie cu diferentierile bazate pe criterii religioase si geografice la care se adauga o continuitate istorica spectaculoasa redau un tablou extrem de complex. Asa cum era de asteptat, intr-un astfel de creuzet civilizational, manifestarile artistice au atins un grad superlativ de rafinament. Cele mai vechi vestigii arheologice descoperite pana acum ne arata o succesiune de culturi extrem de sofisticate din punct de vedere al stilizarii artistice inca din Neolitic.