Bijuterii berbere

Bijuterii berbere

bijuterii berbereEvolutia culturii berbere sau Amazigh a avut loc, in mare parte, in Maroc, dat fiind faptul ca acestia formau cca. 50% din populatia tarii. Femeile au un rol important in cultura Amazigh. Acestea cinstesc identitatea lor culturala prin numarul mare si variat de forme de arta, fiind cunoscute in special pentru cantecele in stilul a-capella (izran) si obiectele de artizanat, in mod deosebit covoarele, ceramica si bijuteriile din argint lucrate manual. Bijuteriile berbere au un rol foarte important in expesia vizuala a acestor femei. Bijuteriilor li se atribuie puteri magice, care sporesc valoarea lor afectiva.

Stilul de viata nomad, traditional populatiei Amazigh, a devenit,in timp, unul sedentar, ceea ce a generat alte surse de venit. In pofida schimbarilor economice si socio-culturale, bijuteriile traditionale sunt inca pretuite si purtate la ocazii speciale. O femeie care poarta o brosa, bratara, colier, cercei sau o Mana a Fatimei din argint (”Khamsa”, in traducere literara ”cinci”) sugereaza devotamentul sau pentru traditie si origini.

Berberii transmit bijuteriile, in mod traditional, de la mama la fiica. Cand acest lucru nu este posibil, spre exemplu atunci cand sunt mai multe fiice, in cadrul ceremoniei de casatorie, mama daruieste fiecareia cate o bijuterie noua.  Femeile colectioneaza bijuterii inca de la o varsta frageda, aceasta colectie sporindu-se substantialpe  masura ce momentul mariajului se apropie. Aceste bijuerii erau manufacturate la comanda si erau personalizate in concordanta cu preferintele personale. Acest lucru inseamna ca, atunci cind bijuteriile erau transmise din generatie in generatie, acestea erau modificate de catre un maestru argintar. Din acest considerent, bijuteriile vechi, autentice, datand din secolul XIX, sunt destul de rare.