Mobila cu aspect vechi

Mobila cu aspect vechi

Mobila cu aspect vechi este apreciata de o categorie larga de persoane. Daca vrei sa-i dai un aspect unic unei piese de mobilier sau s-o incadrezi intr-un anumit stil decorativ ca cel parizian, vintage, Victorian sau chiar rustic, poti sa apelezi la tehnica de „antichizare” cu ajutorul vopselei. Cu o investitie minima, masa, scaunele sau dulapul tau preferat vor avea un aspect vechi. Iata ce trebuie sa faci:

1. Curata/slefuieste piesa de mobilier

Daca nu esti sigur de cat de indemanatic sau priceput esti la reconditionarea mobilei, este recomandat sa exersezi pe un obiect mai mic, o bucata de lemn sau o rama foto .

Daca piesa de mobilier pe care vrei s-o transformi este din lemn nefinisat, lucrurile se simplifica. Nu trebuie decat sa o cureti bine de praf si urme, eventual sa netezesti suprafata cu ajutorul unui smirghel fin, dupa care poti sa treci la pasul al doilea.

In schimb, daca lemnul a fost dat cu vopsea sau lac, este recomandat sa cureti aceasta suprafata cu ajutorul hartiei abrazive aspre – pentru indepartarea stratului de vopsea sau lac. Ulterior foloseste smirghel cu granulatie mica pentru netezirea suprafetei.

In cazul in care piesa de mobilier are un strat de lac foarte gros, poti sa aplici un dizolvant pentru lacuri si vopsele, pe care il gasesti in orice magazin de bricolaj sau amenajari interioare , inainte de a incepe procesul de slefuire . Dupa slefuire, sterge bine praful cu o carpa moale.

2. Aplica ceara de albine

Dupa ce ai curatat suprafata, urmatorul pas este sa aplici ceara pentru lemn pe locurile cele mai folosite, care vor capata un aspect antichizat – margini, manere, brate, picioare.

Este indicat sa folosesti o ceara de mobila, fabricata dintr-un amestec de ceara de albine si ulei de in, pe care o poti cumpara tot din magazinele de tip bricolaj sau ceel de amenajari interioare. Ceara poate fi aplicata cu o carpa moale sau cu pensula.

3. Aplica vopsea

Ai doua optiuni la indemana, ce depind de culoarea lemnului si a vopselei pentru care optezi, dar si de gusturile tale. Prima optiune este sa aplici un singur strat de vopsea, de preferabil pe baza de apa. Daca vrei o piesa de mobilier mai colorata, opteaza pentru aplicarea a doua straturi de vopsea.

Daca optezi pentru prima modalitate, iata cum procedezi:

 • aplica un strat de vopsea pe care vrei s-o folosesti pentru baza, de culoare alb-galbui, bej, crem, galben deschis;
 • dupa ce astepti pana la 24 de ore sa se usuce bine acest prim strat de vopsea, slefuieste bine lemnul pentru a indeparta o mare parte din vopsea;
 • zonele pe care le-ai ceruit inainte de aplicarea vopselei trebuie frecate cu o perie de sarma pana cand vopseaua se va lua in proportie de 80-90%, dupa care se aplica un nou strat de ceara;
 • aplica al doilea strat de vopsea (poti sa optezi pentru ce culoare vrei tu- alb, negru, maro, bleo, verde deschis) si lasa-l sa se usuce;
 • freaca din nou cu o perie de sarma zonele ceruite pana iese la suprafata lemnul si urmele de la primul strat de vopsea;
 • slefuieste din nou cu un smirghel foarte fin toata suprafata, pentru a netezi si a mai indeparta din vopsea;
 • aplica un strat de ceara sau lac protector. 

Daca alegi a doua modalitate, vei urma, in principiu, aceeasi pasi ca in cazul primei optiuni. Singura diferenta este ca, de aceasta data, folosesti o singura nuanta de vopsea. Iata ce trebuie sa faci:

 • aplica vopseaua in nuanta pe care ai ales-o - alba, bej, crem, olive, bleo; este bine sa ai in vedere ca aceasta este vopseaua de baza cu ajutorul careia vei decora piesa de mobilier;
 • asteapta cateva ore sa se usuce bine stratul de vopsea;
 • dupa uscare, freaca toata suprafata cu smirghel de granulatie diferita; insista asupra zonelor ceruite inainte, care vrei sa para mai uzate - margini, manere, brate, picioare; poti sa folosesti o perie de sarma pana ajungi la lemn;
 • aplica ceara pentru mobila sau lac, pentru protectie; de asemenea, pentru a da luciu, poti sa stergi piesa de mobilier cu ulei de lamaie pe care il gasesti la orice magazin de produse naturiste.

Pentru a personaliza si mai mult piesa de mobilier, optional, poti s-o pictezi, dupa ce i-ai dat un aspect patinat. Opteaza pentru motive florale sau geometrice.