Restaurarea tablourilor

Restaurarea tablourilor

Restaurarea operelor de arta este legata de conservarea artei. Restaurarea este un proces care incearca sa se intoarca opera de arta la o stare anterioara pe care si-o imagineaza restaurator ul ca fiind "originalul". Cu toate acestea, in secolul al 20-lea un concept separat de conservare a fost dezvoltat, care este mai preocupat de conservarea operei de arta pentru viitor, si mai putin de a o face sa arate curat. Restaurare este controversata, deoarece implica de multe ori unele schimbari ireversibile la materialul original al operei de arta, cu scopul de a face aceasta ca aceasta sa arate bine.

Odata facuta curatirea peliculei daca exista gauri in panza sau sfasieri ale panzei acestea se repara se pun panze de intarire dublandu-se suprafata. Se fac chituirile necesare dupa care se integreaza culoarea in toate portiunile in care aceasta a fost chituita.

Utilizarea de vopsele acuarela este un exemplu de tehnica utilizata pentru a obtine reversibilitatea aproape completa. Aceasta este tehnica utilizata in restaurarea  operei lui Da Vinci "Cina cea de Taina", in Milano. Una dintre cele mai populare tehnici inpainting folosite astazi sunt lacurile  fumurii. Acest proces se face odata ce piesa este complet curatata si lacuita. Ultimul pas in procesul de restaurare este de a merge in locurile in care vopseaua originala poate lipseste, sau in cazul in care sunt gauii si alte nereguli pentru a le acoperi. Restauratorul da cu lac colorat pe partea de sus a lacului non-colorat. Acest lucru da iluzia ca petele au fost "repictate.  Cel mai frecvent "stippling utilizarea puncte mici intr-un rand pentru variatie.

Odata finisata si vernisata lucrarea restaurata aceasta se poate inrama cu o rama potrivita noua sau este introdusa in cea veche dacaa ceasta exista.

Panzele in timp pierd din intensitatea de culori, acestea se pot sfasia, ramele se descleiaza. Pentru a le salva, si a le prelungi viata, conservarea si restaurarea sunt singurele solutii.

Sasiul (rama de lemn pe care este intinsa panza) sa deformat sau atacata de carii trebuie restaurate si aceasta, pentru ca degradarea suportului va duce inevitabil la degradarea straturilor picturii. in plus, o panza subreda, subtiata sau sfasiata poate fi tesuta sau dublata. si neaparat trebuie bine intinsa pe suport, altfel straturile de vopseluri se crapa si cad.

Conservare artei poate implica curatarea si stabilizarea de lucrari de arta. In mod ideal, orice proces utilizat este reversibil. Curatirea nu este un proces reversibil si poate fi, uneori, controversat din cauza temerilor ca in urma curatariis-ar afecta opera, sau pe motiv ca daunele sau forme de reziduuri fac parte din istoria operei respective si nu ar trebui sa fie modificate. Statuia lui Michelangelo lui David a suferit doua curatiri pentru a indeparta murdaria pe care le-a acumulat-o.